Snelladen heeft geen toekomst!

Delen is lief

Snelladen heeft geen toekomst!

Er is vaak discussie over het belang van het ‘snelladen’ van elektrische auto’s. Je bent in korte tijd (20-30 minuten) weer voor een flink deel opgeladen en klaar om je reis te vervolgen. Een onderzoek van EV-Box toonde deze week aan dat meer snelladers helpen om meer mensen over laten stappen naar een elektrische auto. Klinkt allemaal goed en logisch.Toch denkt Matthijs Nieuwenhuis, mede-oprichter van elektrischryden.nl er compleet anders over. Hij ziet geen grote toekomst voor snelladen: 

Snelladen is in de toekomst zo goed als overbodig. En het heeft bovendien ook nog eens een negatieve impact op de duurzaamheid van mijn laadgedrag. Daarom doe ik vooral mijn best om niet aan de snellader te hoeven staan. 

De nadelen van snelladen

Snelladen is duur en behoorlijk ook. Het is een beetje zoals met benzine tanken langs de snelweg; je doet het alleen als het echt moet. Liever bespaar je flink wat euro’s door bij een onbemande pomp te tanken. Thuis of in de wijk laden kost ruim minder dan de helft van laden langs de snelweg. Het scheelt nogal of je 0,59 cent per kilowattuur betaalt of 20 cent per kilowattuur zoals bij mij in de buurt. Dat is wel het laagste tarief van Nederland zo ongeveer, maar ook op andere plekken betaal je echt veel minder. Wie zou er voor een liter benzine €4,20 betalen, terwijl je in de buurt voor €1,40 kan tanken? Bijna niemand toch.

De ANWB maakt een redelijk helder overzicht van de kosten die je kunt verwachten. Als je thuis laadt, dan kun je slim laden. Dus laden als er veel aanbod is van groene stroom uit zon of wind. En je kunt minder laden als het druk is op het energienetwerk, waardoor het netwerk niet overbelast raakt. Bij de snellader wordt de batterij van je auto in korte tijd volgestopt met de stroom die op dat moment beschikbaar is. Dat betekent dat je in de praktijk meer grijze en dus vieze stroom verbruikt. Als elektrische rijder wil ik dat juist niet. 

Snelladen is in toekomst niet meer nodig

Toegegeven, voor veel auto’s is het -nog- af en toe nodig om aan de snellader te staan. Met mijn vorige auto had ik een actieradius van zo’n 250 kilometer en dan kwam ik nog wel eens bereik te kort. En dat geldt voor meer modellen natuurlijk. Dus de snellader heeft op dit moment wel degelijk een rol te vervullen. Ook tijdens lange reizen naar het buitenland ontkom je niet altijd aan de snellader.

Maar met de stijgende actieradius van de elektrische auto is er steeds minder een rol weggelegd voor snelladen. Ik rijd nu zo’n 450 kilometer met 1 volle batterij. Zelfs op een hele drukke dag met veel afspraken en kilometers kom ik dan echt wel weer thuis. Bij mijn afspraken staat de auto indien nodig aan de lader. Als straks iedere elektrische auto minimaal 500 kilometer rijdt, zal het snelladen zeer beperkt blijven. Simpelweg omdat mensen niet zo ver rijden. 

Dat het onderzoek van EV-Box uitwijst dat meer snelladers mensen over de drempel helpt verbaast me niet, omdat de nummer één angst van niet- EV-rijder is om stil te komen staan met een lege batterij. Maar dat is vooral een psychologisch effect, want hoeveel elektrische auto’s zie jij langs de kant van de weg staan, zonder stroom? Precies…

Laten we daarom eerlijk zijn over de rol van snelladers. Die zullen nodig zijn voor de veelrijders (vertegenwoordigers, taxi’s, vrachtwagenchauffeurs etc.) en de vakantiegangers. Maar hoe verder een normale elektrische auto straks kan rijden, hoe rustiger het wordt langs de snellaadpaal. Want wie wil er nu vervuilender en duurder rijden dan nodig.Het is dan ook mijn ambitie om in 2021 geen enkele keer snel te laden langs de Nederlandse wegen. Wellicht voor een -post corona- buitenlands reisje, maar niet in Nederland. Moet lukken lijkt me!

Mocht je meteen willen weten hoeveel laadpalen er precies zijn in jouw wijk? Bekijk dan hier hoeveel laadpalen het er zijn. En als je nog een minuutje extra over hebt, speel dan onze elektrisch rijden quiz (scroll door tot onderaan de homepage).

Elektrisch Ryden
Login / Registreren is tijdelijk uitgeschakeld
Vergelijk items
  • Totaal (0)
Vergelijken
0