Hoe milieuvriendelijk is de lithium in de batterij van een elektrische auto

Delen is lief

Hoe zit dat met lithium in de batterij van een elektrische auto?

Vormt lithium aan het einde van de looptijd van een elektrische auto een milieuprobleem? Die vraag kregen wij via onze website www.elektrischryden.nl van Susanne. Want is elektrisch rijden wel zo goed voor het milieu, als die batterij een groot probleem is. Goede vraag! Voor het eerlijke antwoord lees hier ons blog. 

Wat is Lithium eigenlijk?

Lithium is een grondstof die als een soort zout wordt gewonnen in ertsmijnen. Lithium wordt gebruikt voor het maken van allerlei batterijen, die we dagelijks gebruiken in in bijvoorbeeld een  fototoestel of in je laptop. Het voordeel van een lithiumbatterij is dat ze lang meegaan. (Lees hier meer over de productie van Lithium. 

Lithium zit dus ook in de batterij van een elektrische auto. Daar zit echter ook nog nikkel, grafiet en kobalt in. Lithium is slechts een heel klein deel van de batterij.

Milieu-impact van lithium
We kunnen er kort over zijn. Deze grondstoffen zijn niet goed voor het milieu en een batterij dus ook niet. Daarnaast worden de grondstoffen vaak gewonnen in mijnen van landen waar niet altijd even nauwkeurig wordt omgegaan met de mensenrechten. Ook dat is een probleem, zoals dat eigenlijk geldt voor alle handel die bedreven wordt met bepaalde landen. Denk aan de mobiele telefoon waarmee je dit artikel wellicht leest of aan oliewinning in Nigeria waar veel problemen mee zijn. 

Toch is het niet zo dat batterijen van elektrische auto’s massaal op de sloop terecht komen. Elektrische auto’s gaan erg lang mee en de batterijen verliezen maar weinig laadkracht. Hierdoor kun je vele honderdduizenden kilometer rijden, terwijl de capaciteit van de batterij op 80-90 % blijft. Daarna kunnen de batterijen een tweede leven krijgen, als bijvoorbeeld opslag voor energie. Dit gebeurt al bij de voetbalstadions van ADO Den Haag en bij de Johan Cruijff Arena. Het grootste deel van de batterij, zo’n 95%, kan gerecycled worden. 

Hoe zit het dan met de milieuvriendelijkheid van mijn elektrische auto?
Ook daar kunnen we kort over zijn: Die is een stuk beter dan die van een diesel of benzine auto. Inclusief de impact van die batterij dus. Daarbij moet je kijken naar de totale impact. Dus de productie en het gebruik van de auto. 

Eerdere beweringen van de Belgische professor Ernst dat je maar liefst 700.000 kilometer zou moeten rijden met een elektrische auto om milieuvoordeel te behalen zijn inmiddels ruim weerlegd. De onderzoeker had onder andere de milieukosten voor productie van benzine niet meegenomen in zijn berekeningen.

Volgens Auke Hoekstra, onderzoeker aan de TU Eindhoven is een elektrische auto al tussen de 30.000 en 50.000 kilometer voordeliger voor het milieu. Voor de liefhebbers en verwijzingen naar onderliggende rapporten kijk hier.

En Hoekstra staat hierin niet alleen. Hoewel de berekeningen her en der wat afwijken, komt het gros van de wetenschappers tot de conclusie dat elektrisch rijden vele malen minder slecht is voor het milieu dan een benzineauto. 

Hoe milieuvriendelijk is de lithium in de batterij van een elektrische auto?

De toekomst van elektrisch vervoer moet nog groener
Maar het kan echt nog beter en groener. Nu er steeds meer elektrische auto’s komen is het zaak die te laden met duurzame energie, uit bijvoorbeeld zon en wind. Want als al die auto’s straks rijden op energie uit kolencentrales is dat erg zonde. De verduurzaming van onze energieproductie is daarom essentieel en loopt fors achter bij de rest van Europa.

Daarnaast is de verdere ontwikkeling van de batterijen noodzakelijk. Zeker nu de komende jaren tientallen miljoenen elektrische auto’s worden geproduceerd is het cruciaal dat deze duurzamer worden geproduceerd en compleet herbruikbaar worden.

De conclusie over lithium in de batterij van een elektrische auto!
Onze eerlijke conclusie is dat ook een elektrische auto natuurlijk een milieu impact heeft. Deze wordt immers gewoon gebouwd en gebruikt stroom. Dus lekker op de fiets of met de trein rijden is een betere oplossing. Maar als je dan toch graag in de auto stapt, dan is een elektrische auto stukken beter voor het milieu. Mocht je na het lezen van dit blog interesse hebben in een elektrische auto, lees dan ook onze 5 tips. 

Heb jij ook een vraag. Stel deze hier

Elektrisch Ryden
Login / Registreren is tijdelijk uitgeschakeld
Vergelijk items
  • Totaal (0)
Vergelijken
0