Elektrisch rijden tijdens de energiecrisis

Delen is lief

Elektrisch rijden leek heel lang zo lekker voordelig. Want stroom was een stuk goedkoper dan benzine of diesel. Maar welke impact heeft de energiecrisis op jouw kosten als elektrische rijder? Want thuis schiet de energierekening omhoog.

Als de stroom die in jouw elektrische auto gaat duurder wordt, dan gaan de kosten per gereden kilometer omhoog. Dit geldt natuurlijk ook voor duurder wordende benzine en diesel, die vergelijking blijft daarom interessant. Voor veel mensen is een elektrische auto nog een brug te ver, omdat ze de kosten te hoog vinden. Nu bestaan er goedkopere en duurdere elektrische auto’s en kun je ze ook tweedehands aanschaffen. Maar we snappen dat de prijs in gebruik ook erg belangrijk is.

Wat zijn de kosten voor elektrisch laden

In het algemeen kon je tot nu toe zeggen dat thuisladen het meest voordelig was. Daar betaalde je immers het minste voor je energie. Daarna op een publiek laadpunt ergens in de buurt (vind hier jouw laadpaal) en daarna bij een snellader, bijvoorbeeld langs de snelweg, waar de prijzen al een stuk hoger liggen. Of je moet slim zijn en ergens op je werk of bij een supermarkt of met je eigen zonnepanelen gratis kunnen laden.

Onderzoek naar de impact van de energiecrisis

ElaadNL, de Vereniging elektrische rijders VER en de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland RVO lieten onderzoek doen naar de effecten van de hoge energieprijzen op elektrische rijders. De belangrijkste uitkomsten:

  • 21% geeft aan een duurder stroomcontract te hebben en dus meer kosten. 
  • 25% stapt door die kosten over van thuisladen naar publiek laden

Door de gestegen energieprijzen is het een stuk ingewikkelder geworden. Het kan zomaar zijn dat laden in de wijk goedkoper blijkt dan bij jou thuis. Laadpastoptien.nl  maakte een prachtig overzicht van de kosten per 100 kilometer, dat vind je hieronder. Conclusie: Bekijk jouw persoonlijke energiecontract en reken uit wat het meest voordelig is voor jouw elektrische auto. Want thuis is niet meer altijd het meest voordelig. 

Bron: laadpastoptien

Elektrisch Ryden
Login / Registreren is tijdelijk uitgeschakeld
Vergelijk items
  • Totaal (0)
Vergelijken
0