Is een elektrische auto duur?

Delen is lief

Is een elektrische auto duur?

Een elektrische auto? ”Veel te duur! Daar begin ik niet aan.” Je hoort het vaak op verjaardagen of in de kroeg. Maar klopt het ook? Is elektrisch rijden goedkoper of duurder dan rijden in een diesel of benzine auto. We zetten het hieronder op een rijtje.

Een elektrische auto kopen

De prijs van een nieuwe elektrische auto is fors. Dat komt door de batterij die er in zit. Die is duur. Door nieuwe ontwikkelingen in de markt wordt deze wel steeds goedkoper. Omdat er ook steeds meer elektrische auto’s op de markt komen, daalt de prijs. Maar dan nog is een vergelijkbare elektrische auto een stuk duurder dan een benzine of dieselauto. Dat moet je dus terug verdienen.

Elektrisch rijden is een stuk goedkoper

We kennen allemaal de discussies over de steeds maar stijgende brandstofprijzen. Soms staan er rijen dik voor Belgische of Duitse benzinestations als er daar een aanbieding is. Dan is er goed nieuws als je elektrisch wilt gaan rijden. Stroom is per gereden kilometer een stuk goedkoper dan benzine. Natuurlijk heb je dure (langs de snelweg) en goedkope (zelfbediening) locaties. Maar grofweg kun je zeggen dat kosten per elektrische kilometer ongeveer een derde zijn van een fossiele kilometer. Ben je nu iedere maand €210 euro kwijt aan benzine, met een EV is dit zo’n €70 euro. Auke Hoekstra, adviseur elektrische mobiliteit van de Eindhoven universiteit rekende het uit voor de Rabobank

Makkelijker kunnen we het niet maken, goedkoper wel!

De altijd impopulaire belastingdienst helpt je hier een handje. Een elektrische auto heeft belastingvoordelen. Zo is de bijtelling fors lager, niet 22%, maar 8% in 2020. Verder hoef je geen BPM te betalen en is de motorrijtuigenbelasting lager. Zo verdien je weer wat terug. De bijtelling gaat de komende jaren wel oplopen. We schreven er al eerder over. Een EV verzekeren is overigens wel duurder.

Is een elektrische auto nu goedkoper?

Het antwoord op de vraag; Meestal wel! En in de toekomst helemaal. Zo blijkt uit de berekeningen van Auke Hoekstra, onderzoeker aan de Technische Universiteit Eindhoven. Ja, de aanschaf is duurder, maar dat verdien je terug door lagere onderhouds- en energiekosten. In 2022 is een elektrische auto voor de helft van de mensen al goedkoper, schrijft Hoekstra. Kijk hier naar de uitgebreide berekeningen met voorbeelden.
Kortom:. De aanschaf is duurder, maar als je een paar jaar rijdt, dan is een elektrische auto goedkoper dan een benzine- of dieselauto.

https://www.rvo.nl/subsidie-en-financieringswijzer/sepp

Overweeg je om de overstap naar elektrisch rijden al te maken of twijfel je nog? Gebruik onze EV-checker of elektrisch rijden iets voor jou is en of jouw elektrische auto al beschikbaar is.

Elektrisch Ryden
Login / Registreren is tijdelijk uitgeschakeld
Vergelijk items
  • Totaal (0)
Vergelijken
0