Matthijs-Sienot-elektrisch-rijden

Matthijs Sienot

Bedrijfsnaam: D66
Functie: Tweede kamerlid D66

Vraag 1: Is een elektrische auto interessant voor iedere automobilist?
Een elektrische auto is voor bijna iedere automobilist interessant. Het wordt steeds goedkoper en makkelijker. Dat komt onder andere omdat er steeds meer keuzemogelijkheden zijn tegenwoordig. Er komen steeds meer nieuwe betaalbaardere modellen beschikbaar onder de 30 of 40 duizend euro. De actieradius van deze modellen wordt steeds groter en het aantal laadpalen wordt met de week groter. Straks zijn er ook betaalbare tweedehands elektrische auto’s. En veel mensen willen direct bijdragen aan het verminderen van de CO2-uitstoot en meedoen aan de overstap naar schoon vervoer.

Vraag 2: Voor wie is elektrisch rijden mogelijk?
We zijn nu een aantal jaar verder en de meeste fabrikanten hebben zich ontwikkeld op het gebied van elektrische mobiliteit. Vooral voor mensen die veel rijden is het aantrekkelijk, want opladen is aanzienlijk goedkoper dan de gemiddelde tankbeurt. Daarnaast wordt het voor de particulier ook steeds makkelijker om een elektrische auto aan te schaffen, waar dat in het verleden vooral mogelijk was voor de zakelijke markt. Zo heeft D66 zich al jaren ingezet voor aanschafsubsidies op elektrische auto’s en met resultaat; want vanaf deze zomer heeft D66 staatssecretaris Stientje van Veldhoven een aankoopsubsidie van €4000.- gerealiseerd op een nieuwe elektrische auto en € 2000,- op een gebruikt model. Nederland wordt internationaal gezien als een grote speler op het gebied van elektrische mobiliteit. Samen met Noorwegen, IJsland, Zweden en China behoorde Nederland in 2018 tot de 5 landen in de wereld waar elektrische personenauto’s meer dan 1% van de totale vloot uitmaken. En op het gebied van laadinfrastructuur is er geen ander land met dezelfde dichtheid aan laadpunten als Nederland. En wat D66 betreft blijven we daarin vooroplopen!

Vraag 3: Wat moet er nog gebeuren voordat iedereen elektrisch rijdt?
Om echt iedereen elektrisch te kunnen laten rijden, moeten er nog een flink aantal dingen gebeuren. De laadinfrastructuur moet verder worden uitgebreid, zodat je thuis, op je werk, bij het restaurant noem maar op je auto kan opladen. D66 maakt zich daarom hard voor de uitbreiding van de laadcapaciteit, denk hierbij aan het beschikbaar maken van snelladers en het stimuleren van Slim Laden in Nederland. Daarnaast moet de netcapaciteit in veel gebieden worden uitgebreid, omdat elektrische voertuigen veel energiecapaciteit van het net vragen.
Voor de consument moet elektrisch rijden aanzienlijk aantrekkelijker worden dan de andere alternatieven, bijvoorbeeld door het vergroten van de actieradius bij de goedkopere modellen. Het stimuleren van de aanschaf is ook een taak voor de overheid door de bijtelling op deze modellen te verlagen en de aanschaf- en motorrijtuigenbelastingen niet te verhogen na 2025. In Nederland zijn de kansen er om de omslag naar elektrisch rijden voor iedereen te verwezenlijken. In andere delen van de wereld waar de afstanden groter en infrastructuur slechter zijn, moet er nog veel ontwikkeld worden voor iedereen daadwerkelijk elektrisch kan rijden.

Vraag 4: Vind je dat er voldoende informatie over elektrisch rijden te vinden is?
Voor de geïnteresseerden onder ons is er zeker voldoende informatie te vinden over elektrisch rijden. Het is echter belangrijk om de juiste informatie te vinden, want het kan soms nogal overweldigend zijn als iemand zich er echt in gaat verdiepen. Op het gebied van praktische informatie voor mensen die minder thuis zijn in het elektrisch rijden, kan er nog een inhaalslag worden gemaakt. Veel mensen weten namelijk niet direct wat alle mogelijkheden zijn tot ze er echt naar gaan zoeken. Daarom is het goed dat er initiatieven zijn zoals Elektrisch Ryden en wat D66 betreft kan dat nog meer. Wanneer deze groep weet op hoeveel plekken er geladen kan worden, kan berekenen hoeveel goedkoper onderhoud aan een elektrische auto is, hoeveel ze besparen op brandstofkosten en op welke manieren ze thuis kunnen laden, zullen veel mensen de stap naar elektrisch rijden sneller zetten.

Vraag 5: Wat is je boodschap voor de automobilist van vandaag, die nog maar weinig weet van elektrisch rijden?
Maak een proefrit! De eerste keer dat je “gas” geeft in een elektrische auto zal je niet snel vergeten. Elektrische auto’s zijn ook comfortabeler en stil. Verdiep je daarna in de actieradius en de prijzen van de verschillende modellen en kijk welke auto bij je past. Rijd je bijvoorbeeld heel veel of vooral kortere stukken? Kijk vervolgens in de buurt waar je de auto makkelijk op kunt laden. Zijn er laadpalen in de buurt van je werk of huis? En zijn er snellaadpalen in de buurt van dichtbij zijnde tankstations? Als je dit voor jezelf op een rijtje hebt, kun je weloverwogen de stap naar elektrisch rijden zetten en het fossiele tijdperk gedag zeggen.

Elektrisch Ryden
Login / Registreren is tijdelijk uitgeschakeld
Vergelijk items
  • Totaal (0)
Vergelijken
0