Vraag 1: Is een elektrische auto interessant voor iedere automobilist?
De transitie van fossiele auto’s naar elektrische auto’s is in Nederland in volle gang. Steeds meer mensen stappen over op elektrisch rijden. In 2030 moet elke nieuwe auto die in Nederland wordt verkocht elektrisch zijn. Dat hebben we zo afgesproken in het regeerakkoord. Door de daling in aanschafkosten en de lagere gebruikskosten voor elektrische auto’s is de verwachting dat het rijden in een elektrische auto’s vanaf 2021/2022 per saldo voor velen goedkoper wordt dan het rijden in een nieuwe fossiele auto. Ook al wordt elektrisch rijden binnen de komende tien jaar het ‘nieuwe normaal’ de elektrische auto is volgens Natuur & Milieu maar een onderdeel van onze toekomstige mobiliteit. Het openbaar vervoer, fietsen, en deelvervoersmiddelen gaan voor ons allemaal in de toekomst een steeds belangrijkere rol spelen. Dit is belangrijk om ons land leefbaar te houden.
Vraag 2: Voor wie is elektrisch rijden mogelijk?
In de afgelopen jaren werden de meeste elektrische auto’s aangeschaft voor de zakelijke markt. Dit kwam door de nog relatief hoge kosten en beperkte beschikbaarheid van auto types die interessant zijn voor de particuliere markt. Dit zal de komende tijd snel veranderen. Veel autofabrikanten brengen betaalbare elektrische auto’s op de markt en via de zakelijke markt komt een groot aantal tweedehands EV’s beschikbaar. Ook komt er per 1juli een aanschafsubsidieregeling voor particulieren. Hierdoor wordt elektrisch rijden voor meer particuliere rijders een betaalbare optie.
Vraag 3: Wat moet er nog gebeuren voordat iedereen elektrisch rijdt?
Nederlanders leggen relatief korte afstanden af en dat maakt ons land geschikt voor elektrische auto’s. Mede hierdoor is Nederland is één van de koplopers op het gebied van elektrisch rijden. Binnen Europa staat Nederland op de tweede plek met het aandeel elektrische auto’s in het totale wagenpark. In 2019 was 13.7 % van de nieuwe auto’s die werden aangeschaft elektrisch. Alleen Noorwegen heeft een hoger percentage elektrische auto’s. Een belangrijke voorwaarde is dat er in alle segmenten voldoende aanbod is van betaalbare auto’s. Hierin spelen de Europese wetgeving en Nederlandse maatregelen om elektrisch rijden te stimuleren een belangrijke rol. Verder is het belangrijk om te zorgen voor voldoende laadpalen in het hele land.
Vraag 4: Vind je dat er voldoende informatie over elektrisch rijden te vinden is?
Er is een breed spectrum aan informatie beschikbaar voor de geïnteresseerde elektrische rijder. Wel is het belangrijk om de juiste bronnen te raadplegen die betrouwbare informatie aanbieden. Laatste ontwikkelingen rond elektrisch rijden zijn te vinden op de site Nederland Elektrisch. Zoals voor alle onderwerpen zijn er ook op het gebied van elektrisch rijden veel mythes. Over hoe klimaatvriendelijk ze nu werkelijk zijn, dat de subsidies alleen bij rijke mensen terecht komen, of dat we beter kunnen wachten op waterstofauto’s. Om deze mythes te ontkrachten hebben wij bij Natuur & Milieu een aantal animaties gemaakt, die te vinden zijn op onze site. En voor de zakelijke rijder hebben wij met ons project Road to Zero een EV Routekaart ontwikkeld, een stappenplan voor het elektrificeren van het zakelijke wagenpark.
Vraag 5: Wat is je boodschap voor de automobilist van vandaag, die nog maar weinig weet van elektrisch rijden?
Ook al wordt er veel geschreven en gesproken over elektrisch rijden, het belangrijkste is om het zelf eens te proberen. Daarom heeft Natuur & Milieu een initiatief gestart met elektrische deelauto’s. En als dit initiatief nog niet actief is in jouw buurt, maak dan kennis met elektrisch rijden via één van de vele deelauto-initiatieven, of vraag een proefrit aan een collega of een vriend die elektrisch rijdt. De meeste mensen die een keer elektrisch hebben gereden willen niet meer terug in een fossiele auto