Olof van der Gaag

Bedrijfsnaam: NVDE
Functie: Directeur

Vraag 1: Is een elektrische auto interessant voor iedere automobilist?

Uiteindelijk zal een elektrische auto voor iedereen interessant zijn. Elektrisch rijden is comfortabeler, schoner en binnenkort ook betaalbaarder dan een auto met een uitlaat.

Vraag 2: Voor wie is elektrisch rijden mogelijk?

Technisch is elektrisch rijden nu al voor iedereen mogelijk. Er zijn volop elektrische auto’s die een flinke afstand kunnen halen zonder te laden. De meeste ritjes zijn kort dus voor 90% van de ritten is er sowieso geen probleem, maar steeds meer auto’s komen verder dan 300 kilometer. Bovendien komen er steeds meer laadpunten in de wijk, op het werk, bij winkels etc. En het aantal snellaadstations neemt snel toe en het laden gaat daar steeds sneller. Zo kun je tijdens een kop koffie of bezoek aan het toilet weer voldoende bijladen om zonder stress naar huis te rijden. Voor leaserijders is elektrisch rijden ook financieel aantrekkelijk, dankzij belastingvoordelen. Voor particuliere rijders die voor een nieuwe auto willen kiezen, kan private lease interessant zijn. Een elektrische auto is duurder in de aanschaf en goedkoper in het gebruik en met private lease voorkom je dat een groot bedrag moet zien te financieren. Ik heb dit ook zelf een half jaar geleden gedaan. De meeste Nederlanders kiezen privé niet voor een nieuwe auto maar voor tweedehands. Gelukkig komen er nu ook tweedehands elektrische auto’s op de markt, die beter betaalbaar zijn. Per 1 juli komt er bovendien een subsidie voor particulieren die nieuw of tweedehands voor elektrisch kiezen. Dat maakt elektrisch rijden nog beter bereikbaar.

Vraag 3: Wat moet er nog gebeuren voordat iedereen elektrisch rijdt?

Het is belangrijk dat elektrisch rijden consequent goedkoper is dan fossiel rijden. Die ontwikkeling komt deels uit de markt (elektrisch wordt goedkoper) maar vraagt ook om beleid van de overheid. Uiteindelijk zal het steeds moeilijker en duurder worden om diesel of benzine te rijden. De tweede grote voorwaarde is dat je ver genoeg kunt rijden en dat je goed kunt opladen. De ontwikkeling is positief, maar de infrastructuur voor laden, is nog lang niet compleet genoeg voor miljoenen elektrische auto’s. Daarom moeten er vele laadpunten en snellaadstations bij worden gebouwd. Ten derde zal elektrisch rijden ‘gewoner’ moeten worden. Mensen schrikken ook terug voor dingen die ze niet kennen. Ik verwacht dat elektrisch rijden aanstekelijk werkt: hoe meer mensen je kent die elektrisch rijden, hoe makkelijker mensen zelf ook de overstap zullen maken. Wanneer je bij familie of vrienden hebt ervaren dat het prima werkt en comfortabel is, verlaagt dat de drempel. Het is ook belangrijk dat elektrisch rijden ook in andere opzichten normaal wordt gemaakt: bijvoorbeeld met duidelijke bordjes langs de snelweg waar je kunt zien waar je kunt laden en met goede voorzieningen bij snellaadstations.

Vraag 4: Vind je dat er voldoende informatie over elektrisch rijden te vinden is?

Er is veel informatie maar er circuleert ook veel onzin, met onterechte schrikbeelden. Het is dus belangrijk dat er duidelijke en betrouwbare informatie is van partijen die weten waar ze het over hebben.

Vraag 5: Wat is je boodschap voor de automobilist van vandaag, die nog maar weinig weet van elektrisch rijden?

Ik zou iedereen aanraden om het eens te gaan proberen. Door daadwerkelijk eens elektrisch te gaan rijden, ervaar je de voordelen.

Elektrisch Ryden
Login / Registreren is tijdelijk uitgeschakeld
Vergelijk items
  • Totaal (0)
Vergelijken
0