Hoe schoon zijn elektrische auto’s?

Delen is lief

Hoe schoon zijn elektrische auto’s nou echt?

Het is voorlopig de eeuwige vraag die steeds weer gesteld wordt. Is de elektrische auto nu wel echt schoon? Kleven er ook niet allerlei nadelen aan? En hoe zit het met die batterij dan? Natuurlijk gaven we al eerder antwoord op die vragen, maar nu heeft Transport & Environment een tool ontwikkeld met relevante actuele data om het uit te rekenen. De organisatie is een overkoepelend orgaan van clubs die zich bezighouden met duurzaam transport in Europa.

Transport & Environment heeft alle beschikbare en actuele data verzameld over Co2 uitstoot en die de gekoppeld aan het gebruik van een auto; dan wel elektrisch, benzine of diesel. Ze hebben ook rekening gehouden met de productie van de batterij, het bouwen van een energiecentrale, wanneer en hoe stroom is opgewekt en ga zo maar door.

Jawel, een elektrische auto is schoner!

Wat blijkt uit de doorrekeningen en de tool: Een elektrische auto in Europa stoot gemiddeld 3 keer minder Co2 uit dan een benzine of dieselwagen. Transport & Environment heeft diverse scenario’s ontwikkeld en geeft een aantal voorbeelden.

– De batterij van een elektrische auto is ontwikkeld in China en de auto wordt gereden in Polen. Dan stoot een elektrische auto 22% minder Co2 uit dan een auto die rondrijdt op fossiele brandstof

– De batterij van een elektrische auto is ontwikkeld in Zweden en wordt gereden in Zweden. Dan loopt het percentage lagere Co2 uitstoot op naar 80%

hoe-schoon-is-elektrisch-rijdenNiet verrassend allemaal, maar het biedt wel een mooi inkijkje in de meest actuele situatie, omdat de organisatie de informatie steeds update. Dus als er meer duurzame energie wordt geproduceerd dan veranderen de cijfers weer en wordt het voordeel groter. Zo zie je dat een land als Zweden, waar de energie heel schoon is, het meeste winst wordt behaald met elektrisch rijden.

En wellicht wordt dan over een tijdje die ene eeuwige vraag niet meer gesteld. Want inderdaad, een elektrische auto is stukken beter voor het milieu dan een auto op diesel of benzine en hoe zich dat ontwikkeld kun je volgen met het model van Transport & Environment.  Ook interesse in een elektrische auto, dan kun je hier een snelle scan doen of dit voor jou al mogelijk is.

Overweeg je om de overstap naar elektrisch rijden al te maken of twijfel je nog? Gebruik onze EV-checker of elektrisch rijden iets voor jou is en of jouw elektrische auto al beschikbaar is.

Elektrisch Ryden
Login / Registreren is tijdelijk uitgeschakeld
Vergelijk items
  • Totaal (0)
Vergelijken
0