5 redenen om -nog- niet elektrisch te rijden

Delen is lief

Als een van de oprichters van dit platform denken mensen vaak -onterecht- dat ik elektrisch rijd. Maar dat is niet het geval. Ik rij in een auto op fossiele brandstof. Niet omdat ik er groot fan van ben, integendeel. Het is  in mijn situatie niet mogelijk is om elektrisch te rijden. En daar gaat dit blog over; mijn vijf redenen om (nog) niet elektrisch te rijden. Of bekijk de video hieronder.

1. Ik kan geen laadpaal aanvragen in mijn parkeergarage

Ik woon in Amsterdam. In een van de laatste wijken waar je nog gratis kunt parkeren. Die gratis parkeerplekken leiden tot een structureel tekort aan parkeerplaatsen. Ik huur daarom sinds enkele jaren een parkeergarage onder de flat waar ik woon. 

Helaas is het niet mogelijk om een laadpaal aan te vragen voor in de parkeergarage (elke huurder heeft een eigen plek in de garage). Ik zou ervoor kunnen kiezen om weer in de straat te gaan parkeren, er staan tegenwoordig vier laadpalen, maar deze zijn vrijwel altijd bezet.

2. Ik moet m’n huidige lease uitzitten

Wat ook niet helpt is dat ik nog twee jaar vastzit aan mijn huidige leasecontract. Pas nadat deze is afgelopen kan ik weer kiezen voor een nieuwe auto.

3. Ik doe veel citytrips

Een andere reden wat elektrisch rijden voor mij een lastige keuze maakt is mijn reisdrift. Ik doe graag aan citytrips en ga minimaal een keer per jaar op wintersport. Eens per twee jaar ga ik ook nog eens met de auto naar Marokko. 

Met een elektrische auto worden deze citytrips heuse uitdagingen, vanwege de actieradius in combinatie met laadmogelijkheden. In dit geval zou ik er voor kunnen kiezen om een auto te huren, wat ook weer extra kosten met zich mee brengt. Daar zit ik niet op te wachten op dit moment. Met een Tesla S Long Range was dit natuurlijk geen probleem geweest, maar die kan ik helaas niet betalen. De auto’s die ik wel kan betalen hebben een beduidend kortere actieradius.

4. Ik heb een gedeelde auto (met mijn vrouw), en die is geen fan

Dit is misschien wel de belangrijkste reden om het kopen van een elektrische auto uit te stellen. Mijn vrouw is namelijk totaal geen fan van elektrische auto’s. 

Ze heeft er nog nooit in gereden en ziet voornamelijk beren op de weg. Aangezien zij net zoveel zeggenschap heeft als ik in onze keuze voor een nieuwe auto benoem ik het als een van de vijf redenen in dit blog. Haar zien te overtuigen van alle voordelen van elektrisch rijden is een grote uitdaging. Ze kijkt voornamelijk op tegen het altijd rekening moeten houden met het laden, het vinden van een laadpaal en de actieradius. 

Het idee is nu om een aantal proefritten in te plannen met haar erbij zodat ze alvast kan wennen.

5. Mijn ideale auto is nog niet beschikbaar

Tot slot. Laten we uitgaan van een scenario waarbij alle bovengenoemde redenen er even niet toe deden. Zelfs dan is het in mijn geval nog niet mogelijk om een passende elektrische auto te vinden. Ik rijd namelijk 30.000 kilometer per jaar en ik wil niet meer betalen dan €400 per maand.

Een geschikte elektrische auto is er nog niet voor mij. Gelukkig ontwikkelt de markt zich razendsnel, dus is het slechts een kwestie van tijd.

 

Lees hier het blog van Matthijs en zijn vijf redenen om wél elektrisch te rijden.

Elektrisch Ryden
Login / Registreren is tijdelijk uitgeschakeld
Vergelijk items
  • Totaal (0)
Vergelijken
0