Het aantal plekken waar je een elektrische auto kunt opladen aan de openbare weg is vorig jaar met 22% gestegen naar bijna 113-duizend laadpunten. De overgang naar elektrisch rijden is weliswaar in volle gang, maar niet bij alle provincies gaat het even snel. Dit blijkt uit onze analyse van data van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. We zien een razendsnelle groei van publieke laadpunten voor elektrische auto’s in Nederland
Laadpunten per provincie: een gemengd beeld
Met een totaal van 112.589 publieke laadpunten aan het einde van 2024 is er een flinke groei doorgemaakt van ongeveer 22 procent ten opzichte van het jaar ervoor. Zuid-Holland spant de kroon met 33.038 laadpunten, gevolgd door Noord-Holland (21.285) en Noord-Brabant (16.213). Deze provincies vertegenwoordigen een groot deel van het Nederlandse wagenpark en hebben dan ook de hoogste aantallen laadpunten nodig. Aan de andere kant staan kleinere provincies zoals Zeeland (1.678) en Drenthe (1.590), waar de vraag logischerwijs lager is. Opvallend is dat Zeeland met een verbetering van 34% de grootste sprong heeft gemaakt in het aantal auto’s per laadpunt, waarmee de laadinfrastructuur daar een flinke inhaalslag heeft gemaakt.

Het aantal auto’s per laadpunt: grote verschillen
In de toekomst worden alle auto’s elektrisch. Daardoor ontstaat een grote laadbehoefte, waar Nederland zich nu op voor moet bereiden. Hoewel die auto’s er nu nog niet allemaal rijden, geeft de ranglijst een helder beeld in hoeverre de provincies voldoende klaar zijn op de verwachte toestroom van elektrische auto’s. We vergelijken daarom nu het aantal beschikbare publieke laadpunten met alle geregistreerde personenauto’s,
Uit de cijfers blijkt dat er vooral in de Randstad al veel laadpunten per auto zijn. Zuid-Holland heeft bijvoorbeeld slechts 50 auto’s per laadpunt. Noord-Holland en Utrecht volgen dicht daarachter. Provincies zoals Friesland, Drenthe en Groningen hebben daarentegen meer dan 150 personenauto’s per laadpunt. Dit kan betekenen dat bewoners en bezoekers in deze gebieden vaker moeite hebben om een vrij laadpunt te vinden.
Publieke versus private laadpunten
Stedelijke gebieden hebben meestal meer publieke laadpunten, omdat veel bewoners geen eigen oprit of parkeerplaats hebben en op straat moeten opladen. Hierdoor zijn zij vaker afhankelijk van laadpunten op straat. In landelijke regio’s hebben inwoners daarentegen vaak meer ruimte rondom hun woning, wat het makkelijker maakt om thuis te laden.
* Het overzicht per provincie is gebaseerd op informatie van de Rijkdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) en het CBS.
** Voor het aantal laadpunten zijn alleen de reguliere publieke laadpunten meegenomen
*** Een lagere waarde voor Auto’s per laadpunt betekent dat de laadinfra is verbeterd, dus een positieve waarde in de “Groei”-kolom geeft aan dat er in 2024 relatief minder auto’s per laadpunt zijn dan in 2023.
Er zijn nog veel meer publieke laadpunten nodig
Iedere nieuw verkochte auto moet vanaf 2035 uitstootvrij zijn. Het is de verwachting dat de meeste nieuwe auto’s elektrisch zijn. Dat betekent dat iedereen, overal in Nederland, straks makkelijk moet kunnen opladen. Volgens experts zal één publiek laadpunt in de toekomst zeven tot acht elektrische auto’s moeten bedienen. Hoewel we een razendsnelle groei van publieke laadpunten voor elektrische auto’s in Nederland zien, ligt er dus nog aardig wat werk op de plank om dat voor elkaar te krijgen.
