Met de elektrische auto op vakantie. Een goed idee?

Delen is lief

De vakanties zien er dit jaar anders uit dan anders, door de corona crisis. Toch gaan veel mensen wel met de auto op pad. Vliegen is best spannend immers.  Maar met de elektrische auto op vakantie; is dat een goed idee?

Natuurlijk is het complete antwoord op die vraag heel genuanceerd. Want waar je heen gaat en met welke auto heeft nogal wat invloed. Maar het korte eerlijke antwoord is; Nee, ga nog maar even niet met je elektrische auto op vakantie!

Mijn vakantie op benzine

Ook ik ga dit jaar met de auto naar mijn vakantieadres. maar – helaas- niet elektrisch. Ik moet ruim 1100 kilometer rijden en mijn Nissan Leaf haalt met wat moeite 250 kilometer. Omdat snelladen bij deze auto best nogal lang duurt zou dit alles bij elkaar, zomaar een vertraging van 4 reisuren op kunnen leveren. En dat op een rit van 11 à 12 uur. Dat is simpelweg te veel. En dit geldt voor de meeste elektrische auto’s.

Natuurlijk heb ik het al wel geprobeerd. Naar België, en dat ging prima. Hooguit één keer aan de snellader en op de plek van bestemming heb je tijd genoeg om op te laden. Een ervaring in Noord Frankrijk was al echt minder grappig. We kwamen tal van laadsystemen, niet werkende palen en vooral heel weinig laadpalen tegen. Hoewel leuk, best spannend, en

Met-de-elektrische-auto-op-vakantie

Afgelopen jaar tijdens onze vakantie in Zuid Frankrijk

een goed verhaal achteraf was het geen succes. Zeker niet toen onze laadkabel bleef hangen in de paal en het Franse bedrijf op maandag weer de telefoon op zou nemen (het was zaterdag).

Elektrisch rijden op vakantie kan wel!

Hoewel de liefhebbers er soms anders over denken, is met een elektrische auto een lange reis maken toch best tijdrovend en spannend. Natuurlijk is het anders als je een Tesla met een actieradius van 500 of 600 kilometer hebt en je maar 800 kilometer hoeft af te leggen. Maar in die situatie zitten de meeste mensen niet. Maar met een goede voorbereiding kan het natuurlijk wel. Zo ken ik iemand die met een Renault op pad ging naar Italië, onderweg 17 keer moest laden en 22 uur onderweg was. Zijn actieradius was nog geen 200 kilometer. Maar hij vond het tof en een mooie uitdaging. En dan kan alles.

En route met de familie

De meeste mensen gaan niet alleen op vakantie, je gaat vaak samen. Zo zit ik zelf meer dan 1100 kilometer in de auto met mijn vriendin en drie kinderen. Alle vier prachtige mensen, maar een rit van dik 11 uur oplengen met nog eens 4 uur wil ik niemand van ons aandoen.

Zou ik alleen zijn gegaan, dan was het wellicht nog een leuk experiment geweest. In twee dagen rijden met een paar keer laden onder het genot van een kop koffie en een goed boek en een heerlijke overnachting.

Mijn verwachting is wel dat binnen enkele jaren zowel de actieradius als de infrastructuur om te laden sterk verbeterd is en het dus een stuk makkelijker wordt om elektrisch op vakantie te gaan. Maar voor deze keer huren wij een auto, gewoon op benzine.

Mocht je nog even de tijd hebben, doe dan onze elektrisch rijden quiz. We zijn benieuwd hoeveel jij al weet over elektrisch rijden.

Fijne vakantie iedereen

Matthijs Nieuwenhuis, medeoprichter van elektrischryden.nl

Overweeg je om de overstap naar elektrisch rijden al te maken of twijfel je nog? Gebruik onze EV-checker of elektrisch rijden iets voor jou is en of jouw elektrische auto al beschikbaar is.

Elektrisch Ryden
Login / Registreren is tijdelijk uitgeschakeld
Vergelijk items
  • Totaal (0)
Vergelijken
0