Hoe krijg ik subsidie voor een elektrische auto? (update)

Delen is lief

Vanaf volgende maand (juli 2020) kun je subsidie krijgen bij de aanschaf van een elektrische auto. Ook als je deze least profiteer je mee. De maatregelen werden eerder dit jaar aangekondigd. Hoe zit het ook alweer? Wij zetten het op een rijtje. 

Subsidie op de aanschafprijs
Iemand die een nieuwe elektrische auto koopt krijgt 4000 euro subsidie. Koop je een tweedehands auto, dan krijg je 2000 euro subsidie. Deze regeling gaat vanaf 1 juli 2020 in. Ook voor de leaserijder pakt dit goed uit, omdat de leaseprijs omlaag gaat door de goedkopere auto.

Let op: Alleen als je een ‘goedkopere’ auto uit de middenklasse aanschaft heb je hier recht op. Het gaat om auto’s met een cataloguswaarde tussen de 12-duizend en 45-duizend euro. Je elektrische Tesla of Jaguar mag je dus helemaal zelf betalen

Voorwaarden subsidie elektrische auto
Om aanspraak te maken op de regeling moet je wel aan een aantal voorwaarden voldoen. 

  • De auto moet volledig elektrisch zijn 
  • De auto moet minimaal 120 kilometer op een batterij kunnen rijden
  • Als mensen hun leasecontract beëindigen stopt de subsidie
  • De auto moet enkele jaren bij dezelfde eigenaar in Nederland blijven. 
  • Mensen die hun auto binnen drie jaar verkopen moeten een deel van de subsidie terugbetalen
  • Een particulier mag maar één keer subsidie aanvragen

Lees hier meer over de voorwaarden.

Waarom komt de subsidie er?
De elektrische auto moet voor veel meer mensen beschikbaar worden, vindt tenminste de overheid. Daarom komt er een subsidieregeling voor de aanschaf van elektrische auto’s.  Deze afspraak werd al in het klimaatakkoord opgenomen. Minister Van Veldhoven van Milieu en Wonen heeft de maatregelen bekend gemaakt. Wij zetten het voor je op een rij

Op is op
Het totaalbedrag dat beschikbaar is gesteld is 250 miljoen euro tot eind 2025. Als het geld op is, komt er niet meer bij. Je kunt de subsidie aanvragen met je DigiD op de website van van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)

Wil je nog meer weten en de diepte in? Bekijk hier de regeling en internetconsultatie

Update 14-07-2020

Nederlanders hebben massaal gebruik gemaakt van de subsidieregeling van de overheid. Waar wij enkele weken geleden nog berichten dat er een subsidie in het leven was geroepen om elektrisch rijden verder te stimuleren, moeten we nu alweer melden dat het potje met geld op is. Ergens is dat natuurlijk erg goed nieuws, want dat betekent dat elektrisch rijden en de animo om elektrisch te rijden in de lift zit. Mocht je nu te laat zijn geweest en achter het net vissen, dan is dat natuurlijk erg jammer. Het is echter wel mogelijk om gewoon een aanvraag in te dienen via de website van rijksoverheid via deze link. Jouw aanvraag schuift dan automatisch op naar volgend jaar. Want dan is er weer geld beschikbaar, 27,9 miljoen euro om precies te zijn. Voor tweedehandse elektrische auto’s is het overigens nog wel mogelijk om subsidie aan te vragen.

Of houd onze website in de gaten want zodra er weer nieuwe beschikbaar zijn dat melden wij meteen op onze website.

Overweeg je om de overstap naar elektrisch rijden al te maken of twijfel je nog? Gebruik onze EV-checker of elektrisch rijden iets voor jou is en of jouw elektrische auto al beschikbaar is.

Elektrisch Ryden
Login / Registreren is tijdelijk uitgeschakeld
Vergelijk items
  • Totaal (0)
Vergelijken
0