Grote regionale verschillen in ontwikkeling infrastructuur elektrisch rijden!

Delen is lief

Grote regionale verschillen in ontwikkeling infrastructuur elektrisch rijden!

De provincies Zuid- en Noord-Holland hebben de meeste laadpunten voor het laden van elektrische auto’s. Utrecht volgt kort daarop met een derde plek. In de provincies Drenthe, Limburg en Friesland zijn relatief de minste laadpunten. Dit blijkt uit de “Ranglijst laadinfrastructuur” per provincie van het elektrisch rijden platform www.elektrischryden.nl.

De provinciale lijst geeft een overzicht van het absoluut aantal laadpunten per provincie, maar kijkt ook naar hoeveel personenauto’s er geregistreerd zijn. Dit geeft een duidelijk beeld hoe de ontwikkeling van laadinfrastructuur per regio ervoor staat. Het overzicht per provincie is gebaseerd op informatie van de Nationale Agenda Laadinfrastructuur NAL) en het CBS.

“In de toekomst worden alle auto’s elektrisch. Daardoor ontstaat een grote laadbehoefte, waar Nederland zich nu op voor moet bereiden. Hoewel die auto’s er nu nog niet allemaal rijden, geeft de ranglijst een helder beeld in hoeverre de provincies voldoende klaar zijn op de verwachte toestroom van elektrische auto’s,” zegt Aziz Bokazini, oprichter van elektrischryden.nl

De verwachting van deskundigen is dat één publiek laadpunt in de toekomst 7 á 8 elektrische auto’s moet bedienen. Als we alle private laadpunten bij mensen thuis, garages, winkelcentra etc. erbij optellen is het de verwachting dat er in de toekomst 1 á 2 laadpunten voor iedere elektrische auto beschikbaar zijn.

Randstad koploper, ook Gelderland en Noord-Brabant lopen voorop in Nederland

Dat er in de Randstedelijke provincies al veel laadpalen zijn is geen verrassing. Daar rijden al relatief veel elektrische auto’s rond en ook de vervoersproblematiek in de grote steden is nijpender. Deze provincies scoren ook goed als je kijkt naar het aantal laadpunten per auto. Ook in Noord-Brabant is er al 1 laadpunt voor iedere 277 auto’s. In Gelderland is dat één laadpunt voor iedere 292 personenauto’s. Ter vergelijking, Drenthe komt op dit moment niet verder dan 1 laadpunt per 787 auto’s. Voor Limburg gaat het om 1 laadpunt per 602 auto’s. In dichtbevolkte gebieden zijn vaak relatief meer laadpunten nodig, omdat er minder woningen zijn waar ruimte is voor een privé laadpaal en dus meer publieke laadinfrastructuur nodig is.

Aantal laadpalen per provincie

Elektrisch Ryden
Login / Registreren is tijdelijk uitgeschakeld
Vergelijk items
  • Totaal (0)
Vergelijken
0