Als er steeds meer elektrische auto’s komen, kan ons elektriciteitsnetwerk dat niet aan. Dat is althans waar velen al jaren voor waarschuwen. Het idee is dat de stoppen eruit knallen als iedereen tegelijk haar of zijn auto gaat laden en hele buurten dan zonder stroom komen te zitten. Die angst is onnodig, blijkt nu uit onderzoek van Enexis Netbeheer, Enpuls, Maxem, en ElaadNL. Hoe zit dat?
Tegelijk wassen, koken, TV kijken, verwarmen en laden
Even een korte uitleg. Het energienetwerk in Nederland heeft meestal ruimte genoeg om iedereen van stroom te voorzien. Maar als we om 17 uur massaal thuis komen uit ons werk, dan wordt het druk (piekbelasting). Want we gaan koken, draaien een wasje, de kinderen kijken TV en de verwarming gaat omhoog. Als ook nog tientallen elektrische auto’s gaan laden, dan wordt dit een te zware belasting voor het netwerk. Uit dit nieuwe onderzoek blijkt dat slim laden een oplossing biedt.
Wat is slim laden?
Heel simpel gezegd laad je minder snel op de drukke uren, maar meer over de hele dag en nacht verspreid. Zo voorkom je extra drukte en problemen op het energienetwerk; je bent immers niet allemaal tegelijk op volle kracht aan het laden. In dit concrete onderzoek ging de laadsnelheid van auto’s naar beneden als er meer energie verbruikt werd in de huizen. Als het dan weer rustiger werd, konden de elektrische auto’s weer sneller laden. Dat is slim laden. Zo zijn organisaties als de stichting ElaadNL al langer bezig met innovaties die de uitrol van elektrisch vervoer mogelijk maken.
Het onderzoek en de resultaten
138 deelnemers die thuis laden deden mee aan dit onderzoek. Het opladen werd aangestuurd door een energiemanagementsysteem. Zeg maar een kastje waarmee je ook elektrische apparaten en de verwarming op afstand kunt bedienen. De druk op het energienetwerk ging met 40 % naar beneden en de gebruikers merkten er weinig van. Dit komt doordat een auto bijna altijd langer aan de laadpaal staat, dan dat deze laadt. Want of je nu om één uur of drie uur in de nacht je batterij vol hebt, maakt de meeste mensen niet uit. Ben je een echte liefhebber en wil je meer lezen over het rapport, dat kan hier.
Als we dit op grote schaal toepassen, kunnen we meer auto’s tegelijk opladen en knalt het elektriciteitsnet er dus niet uit. Ook besparen we veel geld omdat we het energienetwerk niet hoeven uit te breiden. Slim laden opent dus de poorten naar nog meer elektrische auto’s, zonder gedoe. Best slim dus.
Overweeg je om de overstap naar elektrisch rijden al te maken of twijfel je nog? Gebruik onze EV-checker of elektrisch rijden iets voor jou is en of jouw elektrische auto al beschikbaar is.