Sneller en meer elektrische auto’s dan verwacht in Nederland

Delen is lief

Sneller en meer elektrische auto’s dan verwacht in Nederland

De groei van elektrisch vervoer gaat harder dan eerder gedacht. Dit blijkt althans uit de nieuwste voorspellingen van kennis- en innovatiecentrum ElaadNL. Iedereen ziet de laatste jaren al meer en meer Tesla’s, Hyundai’s en KIA’s op de weg. Maar de grote stroomversnelling van de batterij auto is onderweg.

Eerder gingen de onderzoekers van ElaadNL er nog vanuit dat de Nederlandse wegen pas vanaf 2030 vol zouden lopen met EV’s. Nu blijkt dat dit al 5 jaar eerder gebeurt; vanaf 2025 dus. Wil jij ook vast eens kijken welke auto bij jou past, ga dan naar onze autokeuzehulp.

Sneller en meer elektrische auto’s dan verwacht in NederlandFiguur 1. Verwachte groei van aantallen elektrische personenauto’s (oud en nieuw) in het midden-scenario (de twee lijnen) en benodigde totaal aantal laadpunten (de staven). Meer grafieken staan in het rapport. Bron: @ElaadNL

Weg met benzine- en dieselauto

De autobouwers in Europa sorteren voor op een verbod op benzine- en dieselauto’s door de strengere Europese milieuregels. Ze investeren daarom volop in de ontwikkeling en productie van elektrische auto’s. Er is dus simpelweg veel meer aanbod. In Nederland en andere landen zal de verkoop van nieuwe auto’s met diesel of benzine al vanaf 2030 verboden worden.

De prijs van elektrische auto’s daalt. De voorspelling is de dat meeste auto’s op batterij vanaf 2025 goedkoper zijn dan brandstof auto’s. Er zijn ook steeds meer goedkopere elektrische auto’s te koop, waardoor het elektrisch rijden aantrekkelijker wordt voor een grotere groep.

Werk aan de winkel om al die auto’s te kunnen opladen

Om al die elektrische auto’s probleemloos op te laden zullen er veel laadpunten bij moeten komen. Wil jij weten of je in jouw buurt al kunt laden, onderzoek dit dan op de laadpaalvinder.

Kennis- en innovatiecentrum ElaadNL pleit op haar website voor ‘slim laden’ of ‘Smart Charging’. Dat is laden op het moment dat er veel zonne- en windenergie is en op momenten dat het rustig is op het energienetwerk. Zo voorkomen we dat dit stroomnet overbelast raakt. De laatste voorspellingen kun je lezen op de site van ElaadNL.

Elektrisch Ryden
Login / Registreren is tijdelijk uitgeschakeld
Vergelijk items
  • Totaal (0)
Vergelijken
0